СЕРАМА най-дребната кокошка в света!

Серама е новосъздадена бантамна порода кокошки. Разработена е в Малайзия като е ползвано Шабо и някои видове местни бантамки, пренесена е в САЩ през 2001 и в Англия и Холандия след няколко години! Това е най-дребната кокошка, която е със много благ характер – невероятно кротка и често се отглежда като домашен любимец вместо коте или куче! Три са най-важните неща при селекционирането на Серама – първото е теглото - добрите  петлета са 300-400гр. а кокошките до 250-350гр., но то не е самоцел, само малкия размер без типичната излъчваща самочувствие стойка на Серама – това не е Серама! Второто важно нещо е стойката на птицата – тялото трябва да има “V” образна форма образувана от изпъкналите гърди и опашката, а крилата са вертикални и сочат земята. И третото важно нещо при селкционно развъждане на Серама е кроткия характер(аз като вляза при мойте те веднага се събират около мен и се закачат да ги погаля). Серама все още няма стандарт за цвят! Безкрайно е цветовото разнообразие на малките пернати.


Селекцията на Серама продължава в посока намаляване на техните размери, подобряване на физическата структура и красива стойка и съхранение на доверчивия и кротък характер! Целите са постигане на Серама с тегло на петлетата 180-200гр и 150-170гр. за кокошките!

През пролетта на 2010г. с мой приятел внесохме яйца от Серама на елитни развъдчици от Холандия, Германия и Англия. Това са птици които се развиват бързо - пронасят на 4 - 5 месечна възраст. Така селекцията е улеснена от бързия цикъл. Добрата Серама обаче проличава напълно чак когато достигне 6 месечна възраст. Имам оформени вече две прекрасни стада Серама, с птици от няколко линии, с които аз също се стремя към постигане на все по малки размери на птиците. Разбира се с добра стойка и най-вече много кротки. Петлето и кокошката на тези снимки са на шестмесечна възраст със тегло 280гр. и 250гр. Това са мои птици второ поколение.СЕРАМА обичат разходките в градината :)
И не очаквайте да правят бели - достатъчно дребнички са :)


Еднодневни пиленца !

 


Серамки - пиленца на една седмица!Серамки на три седмици!
Лакомство от ръка - вече сме приятели!
Любимото ми първо петле Серама със перфектна кокошчица !
Бебешката къща пълна със Серамки!

Петлета от 2012г

Пъстро петле - 6 месеца, 280гр.
Бяло петле - 6 месеца, 350гр.Млади птици - Копринена СЕРАМА!


Татко и синове :)
Семейство пъстра СЕРАМА !

Прекрасни Бели Сладури!30 коментара:

 1. qica snasqt li ili sa samo za ukrasa? Sy6to ako se selekcionirat po-malki nqma li da snasqt i po-malki qica.

  ОтговорИзтриване
 2. Да СЕРАМА, че красят двора и не правят беля е Вярно :)Но все пак трябва да са се излюпили от нещо нали! :)Снасят яйца и то доста едри за размера на птиците.

  Има обаче логика във въпроса ти, най-дребните екземпляри снасят по-рядко и много често неоплодени яйца, като процента на изюпване на оплодените също е много малък!

  Добър вариант е да се ползват отлични като тегло, характер и стойка петлета СЕРАМА (сладура от снимките е само 230гр.) и не толкова дребни, но с добра стойка кокошки. По този начин се излюпват повече пиленца, има достатъчно дребни, но има и не толкова добри сред тях!

  ОтговорИзтриване
 3. prekrasni sa! Mnogo mi haresvat koko6kite, no az sam gradsko 4edo...

  ОтговорИзтриване
 4. Благодаря!

  СЕРАМА е толкова дребна, кротка и спокойна кокошчица, че може да се отглежда за домашен любимец и в най-малкия градски двор! Е да на терасата все пак не е възможно! :)

  СЕРАМА освен това са прекрасни мътачки! Можете ли да си представите дребничката, надула се за респект, грижовна майка със 7-8 пиленца, големи колкото капачка от бира след нея ...

  ОтговорИзтриване
 5. Мен ме интересъваха яуцата с цел прехрана. А положителното го вижам в добрият характер на кокошката, понеже обикновенно "нормалната" кокошка има много опък нрав.
  Не съм привърженик на декоративното гледане . Колкото по-голяма - по-големи яйца - по-добре. Разбира се чак до размера на щраус незнам кога ще се развият но няма да е лошо да се работи в тази посока. Все пак кокошката е добродушна, което е много съществено условие. Една едра и агересивна кокошка никак не е добра идея :)

  ОтговорИзтриване
 6. Здравейте "цел прехрана" е доста силно казано :) но яйцата на Серама са прекрасни за ядене. Сега зимата когато е толкова студено и те поизстиват в полога, и не са подходящи за излюпване, са добре дошли за сутрешен омлет!

  Серама са толкова доверчиви, че идват да ги погалиш и можеш да си носиш петлето на ръката като папагал! :)

  ОтговорИзтриване
 7. са добре дошли за сутрешен омлет!

  и колко трябва да счупиш за един омлет - 30 - 40 хахаха

  ОтговорИзтриване
 8. Ех че Весело стана - ХаХа :)

  Явно не си си правил омлет от вкусни пъдпъдъшки яйца! Е тези на СЕРАМА са два пъти по-големи!

  Разбира се, че е недопустимо да се похабяват яйцата на СЕРАМА! Най-добрите СЕРАМА снасят по-рядко, по често са неоплодени, по-често зародиша умира преди да се излюпи! Стигне ли до излюпване обаче, пиленцата са много жизнени, лесно пробиват черупката и след час-два за изсъхване тичат в детското отделение!

  Скоро ще го пусна на снимки :)

  ОтговорИзтриване
 9. Страхотни са :) С удоволствие бих си гелдала няколко такива пиленца, каква е продължителността на живота, изискват ли по-специални грижи...абе кекави ли са :) ..че не мога да се разбера с болнавите пилета, като си затворят човките и се заинатят:( ии да от къде могат да се "закупят" и съответно за колко ? Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 10. Страхотни са - наистина! Това са просто кротки, дребни кокошки! Снасят яйца, ровят в пясъка, петлетата кукуригат, кокошките лягат да мътят и то много успешно!

  Не изискват никакви по-специални грижи, със сигурност не са "кекави", при мен цяла зима са навън и ровеха снега. За продажба на млади птици има отделна тема в блога ми!

  Благодаря и успехи с пернатите!

  ОтговорИзтриване
 11. Живо ме интересува продължителността на живот на птиците.

  ОтговорИзтриване
 12. много са хубави бих си купила на каква цена са , интересуват ме вече големи поне на 1-2 м

  ОтговорИзтриване
 13. Благодаря :) В Блога има отделна страница която ще ви помогне!

  Относно продължителността живота - при добри грижи е по голяма! :)

  ОтговорИзтриване
 14. Не е вярно , че за серамата цвета не е стандартизиран !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Честита Коледа!

   Стандарт за цвят има одобрен и приет В САЩ само за бялата Серама! Готви се стандарт за черения цвят! В Европа няма приет официално стандарт за цвят. Всичко друго са проекти или имена на цветове, които любители на Серама използват помежду си!

   Нека сме живи и здрави Коледа е!

   Изтриване
  2. Това не е вярно - в Европа стандарта е приет в 24 цвята и това от 2010 година !

   Весели празници !

   Изтриване
  3. Добре, в Германия Серамаклуба се регистрира точно преди един месец. В Белгия преди седмица-две обявиха стандарт за Малайска Серама! Интересно Вие сте в Германия - нормално е да знаете повече! В британският стандарт приемат всяка комбинация от цветове!

   А пък Европейски стандарт на Серама, ако е от ЕЕ - то той не се приема от клубовете в Белгия и Германия защото тяхната цел е да развъждат и усъвършенстват Екстремната малайска Серама!

   Изтриване
 15. Темата беше за цвета - погрешно е да се твърди , че цвета не е стандартизиран . Информацията я има в интернет и тя е достъпна за всеки , независимо в коя точка на света се намира човек . Редно е при поддържането на този блог да се поддържа и актуална информация !

  ОтговорИзтриване
 16. Стандарт за цвят няма! Позволено е кръстосване на всяка птица със всяка, с цел постигане на все по добра стойка и по малко тегло на Серама!

  Беше ми приятно да си поговорим за Серама! :)

  ОтговорИзтриване
 17. За Вас няма , за останалата част на света има :

  http://www.seramaclub.nl/Serama%20EE%20deutsch%20%202010.pdf

  При това теглото на серамата в европейският стандарт не играе първостепенна роля и е разрешено птиците да се по-едри .

  Пожелавам Ви по-добро поддържане на страницата !

  ОтговорИзтриване
 18. Ами аз съм член на белгийския Серама клуб - ето какво пише в нашия стандарт:

  kleurslagen: Alle kleuren kleurslagen toegestaan en worden niet beoordeeld op kleur.

  пп. А когато някой каже, че теглото на Серама няма значение, не е нужно просто да ми говори две вечери за стандарт в цвят! Лека :)

  ппп. Европейски стандарт - няма! Този стандарт на ЕЕ - не се приема включително и от клуба в Германия! Поинтересувайте се! Това е нещо много, мноооого старо! Лека :)

  ОтговорИзтриване
 19. Ето едно мнение от днес на член ръководството на новия екстремно насочен германски Серама клуб:

  I agree. I think that more and more enthusiasts are drawn by the allure of the original, Malaysian Serama. If we cooperate in Europe, the frozen heads of the organizations listed above are sometime alone with the inappropriate EE- standard. Finally, they can make paper airplanes with their EE-standards :)

  Ето го и на немски:

  Ich denke, dass immer mehr Liebhaber von der Faszination des originalen, malaysischen Seramas in den Bann gezogen werden. Wenn wir flächendeckend in Europa zusammen arbeiten, stehen die festgefahrenen Köpfe der oben genannten Organisationen irgendwann alleine mit dem unpassenden EE-Standard da und können davon bestenfalls Papierflugzeuge basteln :)

  Направете си хартиени самолетчета с Вашия любим непотребен ЕЕ стандарт! :)

  ОтговорИзтриване
 20. има ли носачки от тази порода?

  ОтговорИзтриване
 21. Ако трябва да разбираме въпроса като силно яйценосна порода - Серама не са такива! ОСвен това те снасят дребни яйца - логично! Зимата част от тях спират да носят! Но пък са добри мътачки и грижовни майки!

  ОтговорИзтриване
 22. Здравейте!
  Моля ви да споделите цените на петлетата и кокошките.
  Благодаря

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте,
   Аз обичам Серама и с този блог искам да я популяризирам повече в България! Това не е бизнес, понякога когато имам повече давам на приятели или продавам - всяко начинание, дори и любимо си носи разходите и те трябва да се покриват!
   В момента нямам птици за продаване и затова няма какво да споделя с Вас!
   Пишете ми ако желаете на serama.bg@gmail.com и когато имам млади, отрасли птици ще Ви пиша!
   Поздрави и Успехи!
   Емо

   Изтриване
 23. Отговори
  1. Не! И няма такава цел или идея в тяхното развитие!

   Изтриване